Lunaesthetic

Lunaesthetic

Patrimoniu, comunitate, apartenență

Luna Estate își lărgește orizonturile către educație prin debutul Școlii de vară Lunaesthetic, un proiect dedicat patrimoniului și pasionaților de domeniile conexe acestuia: istorie, arhitectură, restaurare, artă, peisagistică, ecologie, turism. 

În perioada 24.07.2023 – 03.08.2023, Ansamblul Castelului Teleki din Luna de Jos va găzdui evenimente culturale, momente artistice (precum recitaluri de muzică clasică sau o demonstrație ecvestră) și se va bucura de un suflu de idei proaspete prin crearea unui spațiu de dialog între tineri și profesioniști.

Pe toată durata Școlii de vară Lunaesthetic vor avea loc, în paralel, două ateliere practice:

ARBORICULTURĂ

Coordonatori: 

Diana Culescu: peisagist, președinte al Asociației Peisagiștilor din România

Alexandru Purcaru: arborist atestat de Societatea Internațională de Arboricultură (ISA)

Obiective: Vom identifica elementele compoziționale istorice prezente încă pe sit și vom învăța despre gestionarea arborilor în contextul mult mai restrictiv oferit de un parc-monument istoric prin activități aplicate de inventariere digitală, diagnosticare, întreținere și analiză a peisajului.

ARHEOLOGIE

Coordonatori:

Mihaela Ciornei: istoric în cadrul Institutului Național al Patrimoniului

Karina Necșe: arheolog, colaborator cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Raul-Alexandru Todika: arheolog, colaborator cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Obiective: Vom interpreta rezultatele obținute în urma cercetărilor non-invazive premergătoare școlii de vară, respectiv scanările aeriene și în subteran. Pe baza acestora, vom realiza săpături arheologice în proximitatea Turnului de vânătoare și vom recupera material în vederea folosirii lui în viitoarea restaurare.

Complementar acestora, fiecare zi va include prezentări și discuții interactive despre grădini istorice, restaurare, arhitectură, biodiversitate, tehnologii de scanare etc. Nu în ultimul rând, participanții vor avea acces nelimitat la primul festival zero waste din România, Zaiafet pe Lună (28-30 iulie 2023).

Vă invităm să cercetăm Turnul de vânătoare și Parcul castelului, să explorăm strategii sustenabile și actuale de valorificare a patrimoniului cultural și să orientăm împreună firul narativ al noului capitol din viața acestui monument istoric. 

Alegeți-vă atelierul la care doriți să participați și completați formularul de înscriere până cel târziu duminică, 11 iunie 2023.

____________

 

„Lunaesthetic • patrimoniu, comunitate, apartenență” este un proiect implementat de Asociația ARCHÉ și Luna Estate, în parteneriat cu Zaiafet pe Lună, Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Ținutul Fluturelui Albastru, cu sprijinul proprietarilor: familia Borz și Primăria Dăbâca și al sponsorilor: BDS Topografie SRL.

 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.