Refuzăm, reducem, refolosim,
reciclăm, compostăm.
Acestea sunt cele 5 principii de bază care se află la baza unui eveniment fără risipă.
Considerăm că obligația noastră morală este de a avea un impact cât mai redus asupra mediului, lăsând în urma noastră doar nutrienții care îi aparțin, prin compostarea resturilor vegetale.
Prin achiziționarea produselor locale și sezoniere, dorim să accentuăm importanța unui comerț etic și responsabil, focalizat pe efortul și sufletul care se află în spatele rezultatului final, încurajând astfel lupta împotriva consumerismului și a poluării.
Promovăm calitatea, minimalismul, rafinamentul, atenția către lucrurile cu adevărat importante, iar în viziunea noastră, arta și sustenabilitatea sunt două ramuri cu rădăcină comună. În drumul nostru către un trai cât mai calitativ, arta ne este exemplu, inspirație și încurajare.
Zaia Kit
Nu uita să aduci cu tine:
- sticla reutilizabilă
- vesela de acasă
- tacâmurile proprii
- voie bună!
Luna Estate
Locație
Castelul Teleki, Luna de Jos, Cluj
Castelul Teleki, a fost construit în perioada 1650-1700 de către familia nobiliară transilvană Teleki. Parcul castelului cuprinde arbori cu vârsta de peste 500 ani.
O scurtă istorie
Ansamblul nobiliar din Luna de Jos a aparținut prestigioasei familii Kendi între secolele XVI şi XVII. Din motive politice, acesta a intrat, pentru scurt timp, în posesia familiei Haller. În 1699, Mihály Teleki a obținut domeniul care a rămas necontenit în proprietatea familiei Teleki până în anul 1935.
Domeniul din Luna de Jos a fost moștenit de fiul său, Pál Teleki. În jurul anului 1698, el a început construirea unui conac la Luna, în stil renascentist. Conform poziționării acestei construcții pe hărțile Iozefine, conacul amintit coincide cu actualul Spital de Îngrijire și Asistență Socială din sat.
Castelul cu turn de vânătoare sau belvedere a fost construit, conform izvoarelor istorice, de către Mihály Teleki în secolul al XIX-lea.
Contele Miksa Teleki (1813–1872) a deținut la Luna o fermă model, cu o renumită herghelie de cai pur sânge englez.
În 1935 domeniul a fost cumpărat de către dr. Albert Gyergyai. Mai târziu, deputatul liberal Augustin Pordea a obținut aceste imobile.
În perioada naționalizării, este folosit ca și sediu CAP, în prezent servind drept centru pentru îngrijire și asistență.
Grajdurile își reînsușesc scopul inițial, deservind astăzi baza de echitație Luna Estate, iar în parcul istoric domnește un sanctuar de arbori seculari adesea vizitat de animale sălbatice.
Acest codru ne trimite înapoi în timp și ne insuflă respect față de vechile obiceiuri.